Het is komkommertijd. Dus kan ik kosteloos een dagje werken bij C-bèta. Een circulair verbouwde boerderij uit 1895 met flexwerkplekken en verschillende ruimtes voor (circulaire) evenementen. Mijn ‘to do’ voor vandaag: de Donuteconomie van Kate Raworth omzetten in een presentatie voor een aantal collega’s.

De dag begint goed, want ik stap heerlijk op mijn fiets en rijdt tussen de velden door het zonnetje tegemoet. Aangekomen, parkeer ik mijn voorwiel in een liggende boomstam. Binnen word ik opgevangen door Richard, de locatiemanager. Hij is hier begonnen als gastheer. Een aparte carrière-move volgens zijn vrienden. Want waarom zou je ‘tig’ procent op je salaris inleveren?

Hij weet wel beter. Hij heeft nu heerlijk de tijd om ’s ochtends en ’s avonds tijd door te brengen met zijn kinderen. Doet werk waar hij blij van wordt (als gastheer met ‘gouden’ handen kan hij hier al zijn kwaliteiten en opgedane kennis kwijt). Hoeft niet meer te stressen. En is zo vrij als een vogeltje om op een creatieve manier elke vraag op te lossen. Om bijvoorbeeld een nieuw podium te maken met restmaterialen van bedrijven uit de buurt. Tja, het gaat ietsje minder snel misschien dan dat ritje naar de bouwmarkt. En het krijgt een omlijsting van gouden strips in plaats van de zilveren elders in het gebouw. Maar, lekker belangrijk toch!

Ook C-bèta heeft het de afgelopen tijd niet makkelijk gehad. Van de ene op de andere dag was de agenda en het pand leeg. Gelukkig blijken alle samenwerkingspartners flexibel: de exposanten, de eigenaar van het pand, de schoonmaak en Richard zelf. Allemaal denken ze mee over wat wel nog mogelijk is en dragen zo hun steentje bij.

Vanaf het moment dat ze weer open mochten, druppelen de aanvragen gelukkig weer binnen. Zo hebben sommige bedrijven te weinig of geen vergaderruimte om op 1,5 meter te kunnen vergaderen. Hier is dat geen probleem. En in september gaan ze gewoon weer knallen. Op de corona  manier, dat wel. Maar gelukkig blijkt C-bèta ook met gedeeltelijke streaming prima een inspirerend (circulair) event te kunnen verzorgen.

wat een inspirerende plek

Vandaag is het heerlijk rustig en kan ik zelf een plekje uitzoeken. Ik beland in een gebruikte kas aan een circulair geproduceerde tafel en stoel met uitzicht op een groene plantenwand. Overal in het gebouw is transparant waar de producten vandaan komen of van gemaakt zijn. Van de thee, van Frank about tea, tot het toiletpapier gemaakt van gebruikte koffiebekers. Van de herbruikte kassen tot de akoestische wand gemaakt van de zitgedeeltes van oude kantoorstoelen.

Ik kan me geen betere omgeving wensen om het gedachtengoed van de Donuteconomie* te verwerken in een mooie presentatie.

 

*Donuteconomie is een alternatief en innovatief economisch model voor de 21e eeuw, waarbij in de behoefte van iedereen wordt voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet.

C-bèta zit op de Rijnlanderweg in Hoofddorp