Heb je een probleem of een uitdaging. Zorg voor ‘time to think’ en je kan en zal jouw antwoord vinden!

Time to think is een inspirerend boek van Nancy Kline. Er worden een aantal belangrijke condities besproken om ons denkvermogen te stimuleren door een denkomgeving te creëren. Want in ons dagelijkse leven is het helemaal niet zo makkelijk om voor onszelf te denken.

Stop met onderbreken
Eén van de belangrijkste condities is stop met onderbreken! Begin met echt luisteren naar de ander met je volle aandacht. Dat klink gemakkelijk, maar is het niet! We zijn zo geprogrammeerd om intelligent over te komen door anderen in de rede te vallen en ze van ons advies te voorzien. Zelfs als we professioneel zijn opgeleid om dat vooral niet te doen. We wachten dan gewoon ietsje langer voordat we onze eigen invalshoek of onze eigen briljante vraag stellen.

Door echt niet te onderbreken zal de ander de ruimte voelen en hebben om zijn eigen gedachten uit te spreken en naar zijn eigen gedachten te luisteren. En dat werkt! We zijn niet gewend om dat te doen, dus het is best eng om op onszelf – op ons eigen denkproces – te vertrouwen. Maar probeer het vooral uit want uit ervaring kan ik je vertellen dat het echt helpt om een prachtige energie en bevrijdende gedachtes te laten ontpoppen.

Belemmerende aanname
Voor het doe gedeelte is een ander aspect belangrijk. Het opzoeken van de aannames. Welke aanname belemmert je echt. Wanneer je die hebt gevonden, verruil je die aanname met het positief tegenovergestelde. Daarna stel je de volgende vraag aan de ander: Als je wist dat…. en dan de bevrijdende aanname … wat zou je dan doen?

Daarna weet je eigenlijk wat je te doen staat. Wat het beste is voor jouw uitdaging.

Het boek behandeld de methode en de verschillende terreinen waarop je time to think kan en misschien wel zou moeten toepassen; in organisaties, in onze relaties en in onze maatschappij (denk aan huisartsen en politiek)

Een must voor elke coach, leidinggevende of eigenlijk iedereen.

Time to think
Listening to ignite the human mind

Geschreven door: Nancy Kline
Uitgever: Octopus publishing group

Klik hier om te bestellen of voor meer informatie.