The renaissance soul gaat over mensen die geen keuzes lijken te kunnen maken. De schrijfster, Margaret Lobenstine, stelt je gerust. Dat is geen probleem, maar juist een kracht. 

Het is een heerlijk verfrissend boek waarin wordt veronderstelt dat het focussen op die ene baan, één duidelijk doel of die ene rechtlijnige weg in je loopbaan niet voor iedereen is weggelegd. Dat sommige mensen nou eenmaal meerdere dingen willen doen. Tegelijk of na elkaar. Denk aan Leonardo da Vinci.

Oké, nu herken je jezelf in zo’n renaissance soul, en dan? Hoe benut je dat? Even kort door de bocht: Je begint met het onderzoeken van je waarden. Vervolgens benoem je voor jezelf een aantal focal points (dit zijn aandachtsgebieden waar je je op wilt richten). Deze moeten uiteraard aansluiten bij je waarden. Dan bepaal je een tijdlijn. Na elkaar, tegelijkertijd, voor hoelang? 

De rest van het boek gaat over hoe je jezelf beschermt voor de afleiding (die nogal snel om de hoek komt kijken als je zoveel dingen interessant vindt). En hoe je jezelf committeert aan de uitvoering van je focal points.

In het boek is Margaret Lobenstine jou als lezer steeds één stapje voor. Door aan te nemen wat je volgende vraag is. Of meestal je volgende belemmerende gedachte. Dit maakt het boek minder met het belerende vingertje (dat doe je toch gewoon zo) en meer een feest der herkenning (van je eigen ‘zwakheden’ wel te verstaan).

Een zelfhulpboek met eindeloos veel praktisch toepasbare oefeningen en opdrachten. Oefeningen en opdrachten die niet alleen leuk en interessant zijn om te doen. Ze helpen je ook om de stappen te zetten richting uitvoering.

The Renaissance Soul
How to make your passions your life

Geschreven door: Margaret Lobenstine
Uitgever: The Experiment New York

Helaas is Margaret Lobenstine in 2015 overleden. Gelukkig laat ze dit prachtige boek en een website vol met praktische tips en informatie achter.