Met volle aandacht lees ik Bullshit Jobs van David Graeber. Super interessant.

Een bullshit baan is een baan waarvan diegene die hem uitoefent denkt dat hij nul toegevoegde waarde heeft. Dat wanneer hij de baan niet uitvoert, de wereld gewoon doordraait en zelfs beter af is. Het hebben van een bullshit baan blijkt ongezond te zijn. Tegelijkertijd wordt hij vaak wel beter betaald. Want David Graeber constateert een maatschappelijk fenomeen. Hoe meer iemand toevoegt aan sociale waarden, hoe minder salaris we diegene betalen. En hoe meer salaris we iemand betalen, hoe minder iemand lijkt toe te voegen.

Het boek beschrijft onderzoeken waarmee deze best wel boute constatering wordt gestaafd. Zo blijkt uit één van deze onderzoeken dat een bankier met een jaarsalaris van ongeveer vijf miljoen pond, zeven pond aan sociale waarde vernietigt per pond die hij verdient. Een ziekenhuis schoonmaker met een jaarsalaris van dertienduizend pond genereert juist tien pond aan sociale waarde per pond.

Zet je aan het denken over hoe we tegen werk aankijken. Op individueel, sociaal economisch en politiek niveau. Lezen dus!

Bullshit Jobs
A theory

Geschreven door: David Graeber
Uitgever: Simon & Schuster