Wat je vindt, moet je naar de politie brengen. Tenminste dat heeft mijn partner geleerd van een wijs man.

Als dat echt zo zou zijn, dan had de politie alleen al voor mij een extra fte aan haar personeelsbestand moeten toevoegen. En dat terwijl ik me echt probeer in te houden. Ik vind het namelijk niet zo’n fijn trekje van mezelf. Kun je nagaan hoeveel werk ik ze bezorg als ik mijn gedachten haar vrije loop zou laten gaan.

Waar vind ik dan wat van?
Van vliegen. En al helemaal van vliegen binnen Europa. Dat levert overigens gelijk spanning op binnen het gezin. Waar de kinderen zonder zichtbare gewetensbezwaren het vliegtuig pakken. Richting Alicante of Split om daar heerlijk een ruime week te zonnen en te feesten. Gepaard gaand met dooddoeners als; ‘je leeft maar één keer’, ‘dat vliegtuig vliegt toch al’ en ‘alsof het helpt als ik alleen dat vliegtuig laat staan’.

Van kopen, kopen, kopen. Mensen die met tassen vol de Action, Primark of de Esprit uitlopen. Of bij wie elke dag zeker één keer een bestelbusje stopt om grote of kleine dozen aan de deur af te leveren. En ik weet hoe verdomt lastig het is om je in te houden als je langs de (virtuele) winkels loopt. Als ze je met de meest verleidelijke stemmen proberen te lokken om vooral te profiteren van de sale en andere aanbiedingen.

Of van een bepaalde groep veeboeren die op dezelfde voet door willen gaan. Nou ja, ze willen wel innoveren hoor. Zolang het maar niet ten koste gaat van de (over)productie en de efficiëntie van hun productieproces. Waarbij de koe, het varken of de kip is gedegradeerd tot een ding, een beleving of ons recht op ‘lekker’ eten.

Wat doe je dan als je bij de kassa netjes al jouw biologische en zo veel mogelijk plantaardige producten op de band legt. En de meneer met best wel bolle buik voor je zo’n vier kilo BBQ vlees en 1 pakje cheddar cheese heeft liggen. Ik bekijk het slachtveld. Mijn hoofd maakt overuren. Zijn blik valt op mijn veelal groene spulletjes en zegt; ‘zo, dat ziet er heel wat gezonder uit, wat jij daar op de band hebt liggen.’ En weg is de spanning. Uit de lucht. We kunnen er samen over grappen en gaan uit elkaar met een ‘eet smakelijk en geniet ervan hè’.

De politie hoeft er niet meer aan te pas te komen.