Maandag 13 mei net na het Europese lijsttrekkersdebat van de NPO. Peter Kee is bij Pauw uitgenodigd voor een nabeschouwing. Cabaretier Micha Weltheim zit ook aan tafel en breekt wat aarzelend in naar aanleiding van een eerdere vraag van Pauw. Eigenlijk geeft hij keihard (en in mijn ogen heel terechte) feedback. De strekking; wat zonde dat jullie hier bij het terugkijken op zo’n debat, het debat behandelen als een cabaretvoorstelling, terwijl jullie het ook inhoudelijk kunnen bespreken.

Paul en Peter voelen zich ogenschijnlijk totaal niet aangesproken en gaan vrolijk verder met het bespreken van de ‘one-liners’ en uitgedeelde ‘punches’.

Dit zie ik wel vaker op TV. Aan de ene kant het totale gebrek aan reflectie en aan de andere kant de gedachte dat hun onderwerpen vooral smeuïg moeten zijn en appelleren aan Jan en Alleman. Onderbouwd met de waanzinnige vooronderstelling dat inhoudelijke uitwisseling en positiviteit of optimisme geen kijkcijfers opleveren.

Nou ja, dan zelf maar op zoek naar die inhoud. Gelukkig is er in de krant en op internet genoeg te vinden. Zo stuit ik op een verrassend verfrissende nieuwe partij, Volt. Heerlijk ambitieus en voor meer slagvaardigheid van Europa. Zo willen zij een transparanter en democratischer Europa. Een rechtvaardige en duurzame maatschappij. En een Europa dat krachtig is ten opzichte van andere wereldmachten. En nee, dit zijn niet slechts drie bulletpoints met one-liners. Hier zit een doordacht programma met uitvoeringsdocumenten achter die gewoon te vinden zijn op internet.

Wat me gelijk aanspreekt is dat ze pan-Europees zijn in plaats van nationaal. Dat ze in acht landen meedoen met de aankomende Europese parlementsverkiezingen. En dat ze vooral bestaan uit vooruitstrevende, in een mooie toekomst gelovende, veelal jonge mensen. Wat een verademing naast alle pessimisten, doemdenkers en ‘anti’-geluiden. En een stem op hen is lekker duidelijk. Geen ingewikkelde allianties met partijen met andere namen uit andere landen. Jouw stem gaat gewoon naar Volt!

Via de Correspondent en diverse Europese websites kom ik meer te weten over de precieze werking en bevoegdheden van het Europese Parlement. Na het lezen van een aantal artikelen daarover, valt het eigenlijk best mee en is het best inzichtelijk (dat dacht ik overigens niet na de eerste uitleg, dus Europa doorgronden is wel voor doorzetters).

Helemaal blij werd ik van een podcast over onze eigen Europarlementariër Bas Eickhout van De Groenen. Daarin wordt zo mooi uiteengezet hoe het politieke spel gespeeld wordt. Hoe Europees beleid (op een positieve manier) effect heeft op nationaal beleid en wereldwijd verstrekkende gevolgen kan hebben. Dus luister en huiver. En ja, het duurt een heel uur, is superinhoudelijk en zeker geen cabaret, maar maakt wel heel inzichtelijk hoeveel invloed een Europarlementariër heeft en kan hebben.

Ik ben opgeladen en er klaar voor.

Jij ook?