# 1 Denk groter dan je eigen achtertuin
Alles wat je kiest heeft ook gevolgen voor je buurman, je buurt, je regio. Voor nu en voor toekomstige generaties. Voor je kinderen, je nichtjes, je neefjes, hun kinderen. Voor dier en natuur.

# 2 Samenhang
Bedenk dat alles met elkaar samenhangt. Als je bijvoorbeeld woningen buiten de woonkernen bouwt, dan betekent dat iets voor de aanleg van toegangswegen, wat weer gevolgen heeft voor de natuur. Uitbreiding van Schiphol betekent iets voor de werkgelegenheid, maar ook voor de bewoonbaarheid en bereikbaarheid van de kernen er omheen.

# 3 Speciaal voor de strategische kiezer
Als je vooral (indirect) voor de eerste kamer stemt, bedenk dan dat jouw stem ook gevolgen heeft voor de Provinciale Staten. Wie worden daar dan jouw Statenleden? En welke invloed heeft jouw stem op de vorming van en de verhoudingen binnen de Gedeputeerde Staten (het dagelijks bestuur) van jouw provincie?

# 4 Weet op wat en wie je stemt
Scan in ieder geval het partijprogramma en de biografie van de partij en de persoon waarop je gaat stemmen. Via deze link kom je gemakkelijk bij alle websites met partijprogramma’s van de partijen van Noord Holland terecht. Voelt het nog steeds oké?

Gebruik je invloed en stemmen maar!