Afgelopen week liepen de kinderen bij ons in de buurt de avondvierdaagse. Dit maal met support van de plaatselijke middenstand. Support die bestond uit het uitdelen van flesjes water. Fijn dat het water is en niet één of ander suikerdrankje. Wel weer jammer van al dat plastic.

Maar goed. Er bekruipt me nog een ander gevoel. Een gevoel dat ook opspeelt bij onze feestdagen. Het lijkt wel alsof alles gevierd moet worden met steeds meer ‘cadeaus’. Vaak eetbare en anders wegwerp. Je kunt geen winkel in of er worden schoenen gezet, eieren verstopt en gevonden of er zit een kerstman die chocolade kerstballen uitdeelt. Pure overdaad.

blog cadeau 2

Overdaad die ik ook zie opduiken op mijn vakgebied. Medewerkers die overladen  worden met ontwikkel-mogelijkheden en ontwikkelrages. Van Lean Six Sigma tot Scrum. Van MBTI naar Management Drives en alle tussenliggende varianten. Er worden trainingen over hen uitgestrooid alsof het chocolade eieren zijn. Cadeautjes van de Sint (leidinggevende of hoofdkantoor) zonder inbedding in de organisatie, zonder opvolging erna. Met als gevolg dat medewerkers zich gedragen als verwende kinderen.

Tegelijkertijd merk ik dat diezelfde medewerkers vooral behoefte hebben aan echt contact met hun leidinggevenden en collega’s. En dat ze boordevol ideeën zitten over hoe het ook anders moet en kan.

Mijn advies: ruil al die dagen training in voor twee maal een halve dag met elkaar. Medewerker, leiding en als het kan ook je klant. Waardeer elkaar door letterlijk van perspectief te wisselen.

trading places

Leiding stapt even in de schoenen van de klant of de medewerker. Medewerker in die van de leidinggevende of klant. Klant in die van de medewerker of de leidinggevende. Iedereen kijkt vanuit dat andere perspectief naar de volgende vragen:

  1. Wat loopt lekker bij ons en wat kunnen we daarvan leren?
  2. Waar lopen we nog tegenaan?
  3. Hoe kunnen we dat oplossen met waar we als leiding/medewerker/klant al goed in zijn?

Wedden dat je op deze manier elkaar mooie complimenten geeft en op een veilige manier echte problemen met elkaar bespreekt*.

Ik gun het iedere werkgever en werknemer van harte. In plaats van een cadeau over de schutting, gewoon een middag op een andere manier met elkaar in gesprek. En dat kan in mijn ogen best een beetje meer.

* Deze werkvorm is een combinatie van Appreciative Inquiry principes en perspectief wisseling. Perspectief wisseling vergroot je inzicht en overzicht, je empathisch vermogen en draagt bij aan creatieve oplossingen bedenken. Meer weten? Lees ‘Empathie’ van Roman Kzarnic en ‘Handboek Appreciative Inquiry’ van Robert Masselink, Joep de Jong e.a.