can't deny me pearl jamAls echte Pearl Jam fan was ik zeer verheugd. Voor het eerst na vijf jaar een nieuwe single EN over een onderwerp dat me zeer aan het hart gaat; vrouwen emancipatie.

Tegelijk werd ik totaal verrast door de stortvloed aan reacties die deze release van ‘Can’t deny me’ op social media teweeg brengt; ‘wat een bagger’, ‘kan deze band zich niet gewoon bij muziek houden en de politiek achterwege laten’. Blijkbaar moet iedereen zijn mening uiten ongeacht of de lezer daar op zit te wachten. Vervolgens worden de berichten alleen maar standvastiger. Die van de liefhebbers en van de haters.

Dit zet mij aan het denken. Wat maakt dat mensen op social media alles er maar ongenuanceerd uitgooien en daar zo in vast gaan zitten?

Wat gebeurt er normaal tijdens een gesprek tussen twee mensen? Meestal zie of hoor je of je boodschap is aangekomen bij je gesprekspartner. Door een begripvolle blik, een knikje of een verhelderende vraag. Zie of hoor je dat niet, dan hebben we de neiging om onze boodschap nog een keer en nog een keer te verkondigen. Met oplopende frustratie (lees toonhoogte) erbij. You can’t deny me!

like en dislikeOp social media mis je natuurlijk sowieso dat knikje of die begripvolle blik. Maar ook de verbale terugkoppeling op je verhaal en je boodschap wordt vaak achterwege gelaten. We reageren daar gelijk. Kan dat de reden zijn dat de woordenbrij over en weer vooral een herhaling is van een eerder standpunt en alleen maar grimmiger van aard wordt?

Als dat zo is, dan is de oplossing simpel. In trainingsland leren we je om in gesprekken eerst te LSD-en en daarna pas te reageren. LSD staat voor Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. Door samen te vatten weet je gesprekspartner dat je hem of haar hebt gehoord en heeft diegene weer ruimte om vervolgens naar jou te luisteren. Door door te vragen merkt de ander dat je oprecht nieuwsgierig bent naar zijn verhaal en voelt diegene zich serieus genomen.

Hebben we hiermee een eerste omgangsregel voor effectief gedrag op social media en de mail te pakken; voordat je ergens op reageert, eerst samenvatten of even doorvragen, dan pas je eigen boodschap verkondigen.

Probeer het eens uit, zou ik zeggen.