Reizen met het openbaar vervoer is voor mij de ultieme uit mijn bubbel ervaring. Waar ik ook naartoe ga, hoe ik ook reis, ik kom er altijd met tig mooie belevenissen en uitdagingen van mijn eigen hersenspinsels in aanraking.

Ik zit weer heerlijk te deinen door het landschap tussen Hoofddorp en Amsterdam. En denk aan die vorige keer. In de bus bij mijn intussen gepensioneerde oom. Ook vandaag krijg ik weer een verrassend kijkje in anders, of misschien wel gewoon, Nederland.

Er stappen twee jongens in. Verpakt in zwart glimmende trainingsjackkies. Ik vang de sprankelende joviale blik van één van hen. We zeggen elkaar bijna per ongeluk gedag. Iets wat natuurlijk helemaal niet cool is.

Ik hoor ze schuin achter me wat onwennig tegen elkaar opboksen. De k-woorden vliegen om de oren. In elke zin minimaal één keer. Ik onderdruk de neiging om ze te turven. Om ze als moeder-overste even aan te spreken: ‘Jongens, hebben jullie enig idee hoe vaak…..?’ Tijdens deze mijmering verandert plotseling de toon en het ritme van de grootste k-woordvoerder. ‘Mm mm….., ja mam ….  Ik ben onderweg naar de stad voor een broek….. Dan ben ik weer terug als jij ook klaar bent met werken. Goed…?’ Het opboksen is daarna een stuk minder.

Bij halte Schiphol stapt een Amerikaans stel in. Jonge vrouw, legging, sneakers, zonnebril en kauwgom. Heel veel kauwgom. Ik krijg Violet Beauderest associaties. Haar kauwgom verplaatst zich bij elke kauw van links naar rechts. Haar vriend met baard, kaki-broek en te grote rugzak op schoot krijgt tussen het kauwen door af en toe een snauw.

Mijn blik dwaalt af naar buiten. Tussen hartje Schiphol en randje Amsterdam zie ik, waar ik ook kijk, rijen witte berken. Allemaal even oud. Allemaal in het gelid. Onze excuus bomen. Die zijn zo meteen allemaal tegelijk te oud, te groot of verzin een andere list. Dan gaan ze allemaal tegelijk tegen de vlakte. En dan is het weer net zo kaal als daarvoor.

Gelukkig wordt mijn aandacht weer naar binnen getrokken door een medepassagier: ‘DO NOT FORGET TO CHECK OUT!…… YOU HAVE TO CKECK OUT!…….’  Om daarmee twee onwetende toeristen een boete én een hoop gedoe te besparen.