Na 5 dagen New York en een fantastisch Global Citizen Festival, deel ik graag de inspiratie en mooie lessen die ik daar heb opgedaan.
Benaderbaar zijn: Wees de paus in zijn Fiat 500
Toen we aankwamen in New York om ons klaar te maken voor het Global Citizen Festival, had net de paus een onnavolgbare indruk op de inwoners van New York gemaakt. Hoe? Door in zijn Fiat 500 rond te rijden (en niet in en met een gevolg van minimaal 5 geblindeerde en beveiligde auto’s zoals de meeste hoogwaardigheidsbekleders voor de VN-top in de dagen erna). Door af te wijken van protocollen en veiligheidsvoorschriften. Door zich te mengen tussen de “gewone” man in New York. Op deze manier was hij voor iedereen zichtbaar en benaderbaar. Geen voetstuk, maar gewoon een man met een luisterend oor en aandacht voor jou als mens.
Les 1: Neem een voorbeeld aan de paus en begeef je in je fiat 500 onder jouw mensen; wees kwetsbaar, laat zien wat jou bezighoudt en beroert, luister met aandacht naar hen.
Droom je dromen hardop: Imagine
Tijdens het festival zong Eddie Vedder, de zanger van Pearl Jam, het prachtige Imagine van John Lennon. Ik werd door dit nummer geraakt. Niet alleen vanwege de kippenvel veroorzakende vertolking, maar ook vanwege de boodschap van het lied. Een boodschap die naadloos aansloot bij het festival zelf: 60.000 mensen die zich op de één of andere manier willen inzetten voor een “betere wereld”.
“you may say I’m a dreamer, but I’m not the only one, I hope some day you will join us, and the world will be as one”
Les 2: Doe als John Lennon en Eddie Vedder. Blijf dromen en verbeelden hoe het ook kan. En deel dit op jouw manier met elkaar. Want alleen zo kom je erachter of er meer mensen zijn die dezelfde gedachtes hebben, kun je een vuist maken en zorg je voor verandering.
Je bent een rolmodel: neem een voorbeeld aan vrouwen als Byoncé en Malala
Byoncé haar show was voor mij verrassend. Niet vanwege haar muziek, maar vanwege de rol die zij pakte. Haar show was een groot pleidooi voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen en hoe we daar zelf – bewust of onbewust – een rol bij spelen. Via video-montages deelde ze onder andere de volgende uitspraken met haar publiek:
“we teach our girls to shrink themselves”
“we say to them – you should aim to be successful but not too much because otherwise you will threaten the men”
Hieronder vind je de indrukwekkende beelden die daarbij werden getoond.
https://www.youtube.com/watch?v=o9dXrxTKza8
En één van de inspirerendste momenten tijdens het festival was misschien wel Malala die aangekondigd werd door Bono. Malala, het “gewone” schoolmeisje uit Pakistan. Ze werd geheel per ongeluk een icoon voor recht op scholing voor meisjes overal ter wereld. Ze verscheen op het podium met vier prachtige andere jonge vrouwen uit Nigeria, Syrië en Pakistan. Vol passie en vuur bepleitte ze dat elk kind – en dus ook elk meisje – waar ook ter wereld dat recht op onderwijs heeft. Dat goed onderwijs niet alleen zorgt voor blije kinderen maar ook voor hogere inkomens, meer democratie, sterkere mensenrechten voor vrouwen en minderheden en misschien wel het allerbelangrijkste voor minder conflicten!
Les 3: Wees je eigen Malala of Byoncé. Waarin kun jij het verschil maken en een rolmodel zijn voor de ander? Als man, als vrouw, als leidinggevende, als minder- of juist meerderheid, als ouder, als vriend, als collega? Op straat, tijdens een gesprek, bij een vergadering? Het zit in de kleine dingen!
Meeblazen