Gisteren bij Eddie geweest in de AFAS Live. Ja, dat klinkt nogal klef en intiem. Alsof ik bij de man zelf op bezoek was. Zo voelde het eerlijk gezegd ook. Alsof we met zijn allen bij hem thuis op visite waren. Want wat een feest! Wat een warmte en fijne sfeer. Iets waar we best wat meer van kunnen gebruiken en wat van kunnen leren.

Over experimenteren
‘We’re gonna try something new. We don’t know if it’s gonna work, but we’ll try.’
Tja, dan smelt ik en is alles wat daarna komt bij voorbaat al prachtig.

En als het (dan) mis gaat: ‘Sorry, I fucked it up. Sorry!’
Ja sorry hoor, maar daar kun je toch niet anders dan bewondering voor hebben.

Over dat 1 + 1 echt drie kan zijn
Hij weet precies de juiste mensen om zich heen te verzamelen. Of het nu Glen Hansard is (die stemmen samen, kippenvel) of het Red Limo String Quarted uit Amsterdam. Of Jake Clemons op saxofoon. Samen klinkt het gewoon nog beter.

En dat je dan soms je meerdere moet, kan en wil erkennen. Zelf een stapje terug doet en de ander laat ‘shinen’. Zoals Glen Hansard en Jake Clemons op de saxofoon. Dan doe je dat gewoon.

Over waardering en gezien worden
Geregeld gaat het licht aan en wordt er even contact gelegd met ons als fans. Of je nu op de eerste rij zit of op het balkon. Met de camera en een verrekijker weet hij zelfs de achterste rijen dichtbij te halen. (Ik duik dan zo veel mogelijk weg achter mijn grotere voorgangers. Want het lijkt dan misschien wel zijn woonkamer waarin ik zit, hij blijft natuurlijk wel mijn onbereikbare – en daar wil ik hem vooral houden – held.)

Ook zijn gastland, Amsterdam, zijn String Quarted, Glen Hansard met zijn zingende engeltjes en Jake Clemons, ontkomen niet aan een plekje in zijn speciale schijnwerpers.

En tussendoor. Flarden van kritiek op zijn eigen land, op het Trump-tijdperk. Wetende dat niet iedereen dat waardeert en niet alle fans het met hem eens zijn. I love him for that.

Ik haal er een aantal prachtige levenslessen uit.

  • blijf bij jezelf en je eigen waarden;
  • probeer uit;
  • laat fouten toe;
  • je doet het met zijn allen, dus gun iedereen zijn moment of fame; en
  • doe en vier het leven vooral samen.

Ik kan er weer even tegenaan!