Als echte sociaal psycholoog houd ik ervan om mijn eigen denkbeelden en overtuigingen uit te dagen. Tenminste als ik zelf achter het stuur zit. Als ik zelf op onderzoek uit mag en kan gaan. En er is een grens. Sommige overtuigingen zijn zo fundamenteel, dat daaraan tornen voelt als mijn bestaan ontkennen of beweren dat de aarde plat is. Dan krijg ik dat seintje (zie over de drempel #1) dat wordt begeleid met de gedachte; ‘ik ben toch niet gek!’

Zo is één van mijn fundamentele overtuigingen dat het goed is om je eigen overtuigingen en denkbeelden af en toe eens uit te dagen (ik weet het, dit klinkt tegenstrijdig en toch is dit wat het is). Vóór zwarte piet. Ga eens in gesprek met een tegenstander. Leer hem of haar kennen. Vraag door naar zijn of haar beweegredenen. En andersom. Dat geldt wat mij betreft ook voor collega’s onderling. Bij nieuwe ideeën. Of juist bij verlangen naar het oude. Vraag door. Wat zit er achter. Je verbreedt daarmee je blikveld en daamee ook je zicht op oplossingen en eventuele verbeteringen.

Juist daarom denk ik dat de Netflixen, Facebook’s en Google’s moeten stoppen met data aanpassen aan je smaak en voorkeur. Ik wil geen series, boodschappen en artikelen aangeboden krijgen die passen bij mijn voorkeuren. Dat vernauwt mijn blikveld en daarmee ook mijn speelveld.

Ik klik daarom steevast op nee bij de vraag ‘wilt u op maat aanbiedingen, artikelen of reclames ontvangen?’. Ga gewoon in de rij staan bij de supermarkt (in plaats van ‘efficiënt’ winkelen met de zelfscanner) en stop in de trein steevast mijn telefoon goed weg in mijn jaszak. Heb ik een vraag? Dan probeer ik, als het even kan, geen mail of app te sturen, maar gewoon langs te gaan.

Want zoals een lezer van mijn eerdere ‘over de drempel’ blog zo mooi zei: “Aan de hand van mijn buren wordt mijn wereld langzaam groter en mooier.”

Wat doe jij om je overtuigingen en denkbeelden uit te dagen?

P.s. dank voor al jullie mooie reacties op de eerdere ‘over de drempel’ blog. Ontzettend interessant om te zien hoe divers jullie drempels zijn; van normen ten aanzien van kwaliteit tot denkbeelden over goed ondernemerschap. En hoe mooi de drijfveren om er toch overheen te stappen; door innerlijke wilskracht of geforceerd door dierbaren in jullie nabije omgeving.

En wat ik zelf ook erg herken; dat zelfs als je je bewust bent van je eigen mechanismes de drempel om er over heen te stappen voor nu nog even te hoog kan zijn. En dat soms een kleine tussenstap (de deur in ieder geval niet dichtgooien) dan al winst is.