Als ik Nu.nl was, zou ik hun nieuwe rubriek met goed nieuws meer uitventen. Hier zit toch potentie in. Die kleine lieve verhaaltjes over een zeldzame Mandril die Artis rijker is geworden en het recordaantal geredde zeehondjes zijn al fantastisch, maar dat Ethiopië een eerste vrouwelijke rechter heeft en dat de levensverwachting van ouderen toeneemt lijkt mij zo belangrijk, dat ze wel een prominentere plek verdienen. Dus waarom maar één keer per week op de tweede rang? In deze barre tijden kunnen we echt wel vaker een opkikker gebruiken.

Zo’n opkikker als ik bijvoorbeeld bij het faillissement van het Slotervaart Ziekenhuis kreeg. Specialisten nemen daar het heft in eigen handen en proberen het ziekenhuis over te nemen. Weg last van een overregulerende zorgverzekeraar. En als je dan bij Pauw aan tafel zit met Sander Schimmelpenninck, heb je gelijk een enorm netwerk tot je beschikking. Die is overigens ook fan van zoveel ondernemerskracht. In zijn Quote 500 houdt hij vooral van de makers (en ietsje minder van de takers). Zoals van een Marcel Boekhoorn die zorgt dat de Hema weer opgelucht kan ademhalen. De roze tompouce en rookworst blijft voorlopig van ons. Daar ben ik overigens super blij mee, want hoe verkoop je een Jip en een Janneke in een andere taal?

De Hema wordt dus voorlopig weer 100% Nederlands. Net als De Nederlandse Droom, die beter geslaagd is dan The American Dream volgens Lousewies van der Laan. Om heel Nederland hiervan op de hoogte te brengen zijn de Diwan Award hier naartoe gehaald. Een award om onze succesvolle migranten in het zonnetje te zetten. Op 3 november was de grote dag. Dus één vergaarbak aan succesverhalen.

Daarom even terug naar dat heft in eigen handen nemen. Kunnen al onze onderzoeksjournalisten ons kleine kikkerlandje niet wat vaker opkikkeren. Gewoon via mooie verhalen achter de Diwan Awards of over onze eigen ING. Over de belastingdienst of van mijn part over de politiek in Amerika. Lijkt me eens verfrissend voor de verandering. Gewoon goed zoeken naar die zeldzame Mandril. Lukt toch ook met al dat wroeten naar die misstanden en verdeeldheden. En van mij mag dat op de voorpagina.