Ik zit in een dipje. Gelukkig heb ik hulptroepen. Zij stellen mij goede vragen over cirkels van invloed en zo. En ze geven mij een tip: Ga eens kijken bij Jan Rotmans en zijn Nederland Kantelt. Zo kom ik bij een filmpje uit waarin deze Jan precies de onrust in mijn onderbuik benoemt. Wat een feest van herkenning. Mijn gevoel dat we in een transitieperiode zitten wordt door hem bevestigt. Inclusief de chaos die daarbij hoort. Chaos die niet prettig voelt maar gelukkig wel leidt tot verandering.

En waar gaat deze verandering naartoe? Uiteindelijk naar een op waarden gedreven maatschappij. Waar we weer weten waar ons eten, onze energie en ons geld vandaan komt en waar de menselijke maat voorop staat. En deze maatschappij is al aan het ontstaan. Initiatieven en bewegingen reizen de pan uit, maar krijgen niet altijd de aandacht die ze verdienen. Als we ze met elkaar zouden verbinden, wordt de beweging nog krachtiger. Ik denk: Hij heeft gelijk. Dus besluit ik zelf een duit in dit zakje te doen.

Natuurlijk blijkt dat ik niet alleen ben. De Happy Activist duikt geregeld op in mijn linkedin feed. Ook hij ziet allerlei mooie initiatieven en bewegingen. Zo deelt hij een filmpje van Boerschappen.nl. Een soort Hello Fresh, maar dan lokaal en leveranciersvriendelijk. Maar hij deelt ook een filmpje van een prachtig initiatief uit Moskou, waar bewoners werd gevraagd om op een creatieve manier het bewegen bij medebewoners te stimuleren. Het motto van de Happy Activist: alle bubbels verzamelen, zodat we samen invloedrijker worden.

Wat dichter bij huis valt mijn oog op twee lokale bewegingen. C-Bèta biedt letterlijk en figuurlijk ruimte voor circulaire ontwikkeling. Vanuit een oude hoeve op de Rijlanderweg in Hoofddorp faciliteren ze initiatieven waarbij maximaal hergebruik van materialen en minimale productieschade wordt gecombineerd. Zij verbinden en bouwen of bouwen verbindend, zeg maar. En we hebben een heus NCMX centrum voor duurzaamheid. Zij bestaan al tien jaar en ondersteunen alle bewoners, bedrijven of scholen in de Haarlemmermeer en omgeving met goede duurzaamheids initiatieven. Van ‘hoe maak ik mijn tuin waterproof’ tot ‘hoe zorg ik voor zo min mogelijk afval in mijn bedrijfskantine’. Op facebook laten ze zien hoe in Hoofddorp een oude gymzaal hun nieuwe onderkomen wordt en zelfs de gymtoestellen weer worden hergebruikt. Over circulaire economie gesproken.

Ik had als Hoofddorpse nog nooit van deze lokale bewegingen gehoord. Maar volgens mij zijn dit twee prachtige bubbels die elkaar mooi versterken en prima samengaan. En ze kunnen daarbij wel wat promotie van deze Happy Activist gebruiken.