Waarom deze alternatieve stemwijzer? Wat voegt die toe naast alle anderen? Ik ga je in ieder geval niet vermoeien met door mij gekozen stellingen, waarmee ik jouw kijk op de verschillende partij programma’s vernauw. Bovendien zijn die stellingen een ongelooflijke vereenvoudiging van de werkelijkheid. In het echte leven hangen immers veel van die stellingen met elkaar samen.

Dus geen versimpeling van mijn kant, wel een vijftal vragen die je blik verruimen (je zit tenslotte op het bubbelwerk platform).

# 1 Denk groter en verder dan je eigen ‘achtertuin’
Alles wat je kiest heeft ook gevolgen voor je buurman, je buurt, je regio en zelfs voor de andere kant van de wereld. Voor nu en voor toekomstige generaties. Voor je kinderen, je nichtjes, je neefjes, hun kinderen. Voor mens, dier en natuur. Dus laat moeder aarde en de ander over je schouder met je meekijken en meedenken.

# 2 Zie de samenhang
De problemen die we op dit moment hebben, zoals het vernietigen van natuur en grondstoffen of een groeiende ongelijkheid, kunnen niet opgelost worden door simpele oplossingen. Dus bekijk het hele systeem en probeer te begrijpen hoe alle elementen met elkaar samenhangen. Waar zitten op dit moment de versterkende feedback loops en vertragingen. Denk aan hoe ons huidig economisch model werkt. Of onze voedselvoorziening.

# 3 Stem vooral op wat je graag zou willen
Bedenk dat we in tijden van onzekerheid geneigd zijn om voor het oude vertrouwde te kiezen. Nieuwe wegen inslaan ervaren we dan als het nemen van te veel risico’s. Maar met het kiezen voor het oude vertrouwde krijgen we vooral wat we hadden. En misschien daarmee wel alles behalve dat wat je graag zou willen! (volg je het nog?)

# 4 Ga in gesprek met een andere bubbel
Bespreek elkaars dilemma’s. Wees open, nieuwsgierig en vraag door naar achterliggende ideeën en verlangens. Wil je met iemand in gesprek met een andere politieke voorkeur. Maar weet je zo snel niet iemand te vinden. Of wil je dat liever anoniem doen. Dat kan via waaromkiesjij.nl.

# 5 Weet waarop je stemt
Lees (of minimaal scan) het partijprogramma van de partij waarop je wilt gaat stemmen. Zodat je zeker weet voor wat je eigenlijk stemt. Via deze link kom je gemakkelijk bij alle websites met partijprogramma’s terecht. Komt het partijprogramma echt overeen met jouw ideeën voor de toekomst?

Gebruik je invloed en stemmen maar!

Eerder verschenen:
Inzicht in invloed 
Inzicht in invloed #2 – Achter de schermen bij D66 Noord Holland
Inzicht in invloed #3 – In gesprek met Joost en Marco van de PVV Noord Holland